University of Sunderland: Γιατί το επέλεξα για τις σπουδές μου.

AUTHOR: Έλενα Νικολού

Η Μηλένα Στύλλα σπουδάζει νομική στο πανεπιστήμιο του Sunderland. Επικοινωνήσαμε μαζί της για να μας δώσει κάποιες πληροφορίες για το σπουδαίο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θα βρίσκεται στη φετινή Διεθνή Έκθεση Πανεπιστημίων – IUF στις 8 & 9 Φεβρουαρίου.

 

  • Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν να επιλέξεις το Sunderland;

 

Ενημερώθηκα για το Sunderland από μια συμβουλευτική εταιρία για σπουδές στο εξωτερικό. Μου πρότειναν το Sunderland ως μια πολύ καλή επιλογή για να σπουδάσω Νομική και αφού έκανα μια ερευνά για το πανεπιστήμιο αναφορικά με τα μαθήματα, το περιεχόμενο τους και τις μεθόδους διδασκαλίας, αποφάσισα ότι θέλω να κάνω αίτηση και να σπουδάσω εκεί. Είχα επικοινωνήσει και με άλλους φοιτητές που γνώριζα ότι σπουδάζουν στο ίδιο πανεπιστήμιο και μου είπαν πολύ καλά σχόλια τόσο για το τμήμα μου όσο και για τους καθηγητές. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ένα μάθημα που υπάρχει στο τρίτο χρόνο της Νομικής, το οποίο λέγεται Law Clinic. Το Law Clinic αποτελεί μία υπηρεσία του πανεπιστημίου η οποία παρέχει νομική υποστήριξη σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε κάποιο δικηγορικό γραφείο. Έτσι λοιπόν το θεώρησα ως μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνω αυτή την μορφή της πρακτικής άσκησης κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και να αποκτήσω τη σχετική εμπειρία. Αυτός ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας στο να επιλέξω το πανεπιστήμιο του Sunderland.

 

  • Ποιο θεωρείς ότι είναι το πλεονέκτημα του Sunderland σε σχέση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια;

 

Πιστεύω ότι το Sunderland διαφέρει αρκετά ως προς τα άλλα πανεπιστήμια. Αυτό είναι εμφανές στο κομμάτι της οργάνωσης. O τρόπος διδασκαλίας προωθεί και καλύπτει τις ανάγκες κάθε φοιτητή. Επίσης, ενθαρρύνεται από τους καθηγητές η δουλειά σε ομάδες λίγων ατόμων έτσι ώστε οι φοιτητές να έχουν την ευκαιρία να κάνουν πιο πολλές ερωτήσεις και να λύνουν έτσι τις όποιες ασάφειες προκύπτουν στις διαλέξεις. Για μένα το Sunderland υπερέχει πολλών πανεπιστημίων επειδή συνδυάζει διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας και δε βασίζεται αποκλειστικά στις παραδόσεις μέσω διαλέξεων. Oι καθηγητές είναι πολύ κοντά στους φοιτητές- κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στα αγγλόφωνα πανεπιστήμια- και αυτό είναι αρκετά υπέρ των φοιτητών αφού έχουν την άνεση να απευθυνθούν σε αυτούς σχετικά με την φοίτηση αλλά και την μετέπειτα πορεία τους. Σε αυτό το πανεπιστήμιο νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει σεβασμός μεταξύ φοιτητών και μαθητών και αυτό μου δημιουργεί μεγάλη ασφάλεια.

Επίσης, ένα ανταγωνιστικό προσόν του πανεπιστημίου είναι το “Future’s team”. Αυτή η ομάδα ενημερώνει τους φοιτητές για τις προοπτικές που υπάρχουν πάνω στο αντικείμενο τους, καθώς και για υποτροφίες, πρακτική άσκηση και άλλα. Ό,τι δηλαδή χρειάζεται να ξέρει ένας φοιτητής. Προσωπικά, με βοήθησαν πολύ στη σύνταξη του βιογραφικού μου.

 

  • Αναφορικά με την πόλη, θα ήθελα να κάνεις κάποιες αναφορές στις συνθήκες ζωής και κατά πόσο θεωρείς πως ένας Έλληνας φοιτητής μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

 

Η πόλη είναι πολύ ευνοϊκή για τους Έλληνες φοιτητές. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες σπουδαστές και γι’ αυτό έχουν οργανωθεί και οι αντίστοιχες δομές, όπως ομάδες και σύλλογοι με Έλληνες και Κύπριους φοιτητές που διοργανώνουν εκδηλώσεις. Είναι σίγουρα ένας τρόπος ώστε οι Έλληνες και Κύπριοι φοιτητές να αισθανθούν πιο οικεία σε ένα νέο περιβάλλον έξω από τη χώρα που γεννήθηκαν έτσι ώστε και η προσαρμογή τους να είναι πιο ομαλή. Είναι μία μικρή πόλη, εύκολη να περιηγηθεί κανείς και ιδιαίτερα οικονομική, δηλαδή ιδανική για κάθε φοιτητή. Υπάρχουν επίσης πολλές φοιτητικές προσφορές για προϊόντα και υπηρεσίες που βοηθάνε πολύ τους φοιτητές στη καθημερινή τους ζωή.  

 

Κάνε την εγγραφή σου στην IUF και γνώρισε από κοντά το Πανεπιστήμιο του Sunderland: https://www.iuf.gr/el/dates-and-locations-el/