Πλεονεκτήματα σπουδών στο εξωτερικό

AUTHOR: Έρρικα Λώλου

Έι εσύ! Εσύ που βλέποντας τον τίτλο έκανες «κλικ» να δεις τι “παίζει”. Σκέφτεσαι σιγά-σιγά ή ίσως και γρήγορα-γρήγορα να κάνεις το επόμενο ακαδημαϊκό σου βήμα σπουδάζοντας κάπου εκτός Ελλάδας; Και πολύ καλά κάνεις, γιατί… Μάντεψε! Σου έχω ευχάριστα νέα!

Η IUF (Διεθνής Έκθεση Πανεπιστημίων) είναι στη διάθεσή σου στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, και σε περιμένει για να σου λύσει οποιαδήποτε απορία έχεις σχετικά με τις σπουδές σου στο εξωτερικό.

Δεν θα σε αφήσω όμως έτσι, δυο λογάκια θα στα πω από τώρα για τα οφέλη που κρύβει κάθε υποψήφια χώρα στο μυαλό σου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

1)     Ηνωμένο Βασίλειο

Το έχω πρώτο, διότι γνωρίζεις ήδη προφανώς την παράδοση ετών που έχει για το επίπεδο σπουδών της σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, προσφέρει μία πληθώρα επιλογών τόσο σε ειδικότητες όσο και σε πανεπιστήμια. Φυσικά δεν μπορεί να παραλειφθεί το γεγονός ότι η γλώσσα είναι η αγγλική σε όλα τα ακαδημαϊκά προγράμματα. Τέλος, πρόκειται για μία χώρα με σχετικά προσιτή διαβίωση, κάτι που σε συνδυασμό με τα τριετή προγράμματα σπουδών που προσφέρει αποτελεί μία οικονομική επιλογή για τις σπουδές σου σε σύγκριση με άλλες χώρες.

2)     Ελβετία

Πρόκειται για μία χώρα που προσφέρει ένα εξαιρετικό επίπεδο σπουδών και φιλοξενεί ένα μεγάλο ποσοστό ξένων φοιτητών. Παράλληλα, στη χώρα ομιλούνται τρεις γλώσσες (γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά) και φυσικά ο κάθε φοιτητής έχει μοναδικές επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης στα ειδυλλιακά τοπία των Άλπεων. Είναι ιδανική επιλογή για εσένα που θέλεις να ασχοληθείς με τον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού καθώς εκεί βρίσκονται τα καλύτερα σε παγκόσμια κλίμακα hospitality schools. 

3)     Ρουμανία

Αποτελεί μία από τις πιο σταθερές επιλογές των Ελλήνων φοιτητών τα τελευταία χρόνια, καθώς συνδυάζει τις ποιοτικές σπουδές με αρκετά χαμηλά δίδακτρα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον είναι μία χώρα που η κουλτούρα της είναι αρκετά κοντά στη δική μας και η φοιτητική ζωή είναι στα καλύτερα της.

4)     Κύπρος

Είναι μία χώρα που προσφέρει πολύ καλά προγράμματα σπουδών σε εξίσου χαμηλά δίδακτρα ετησίως. Η Κύπρος επενδύει τεράστια ποσά κάθε χρόνο με σκοπό την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος της και των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων της, σίγουρα όντας επηρεασμένη από χώρες όπως το Ην. Βασίλειο. Ταυτόχρονα, παρέχει τη δυνατότητα διαμονής στις φοιτητικές εστίες με πολύ χαμηλά ενοίκια και προσφέρει ετήσια επιδόματα σε φοιτητές ανάλογα με τις ανάγκες τους. Φυσικά αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως προγράμματα σπουδών είναι ελληνόφωνα αλλά και αγγλόφωνα.

5)     Καναδάς

Μία όμορφη και ήσυχη χώρα με πλούσιο το στοιχείο της φύσης προσφέρει τα απαιτούμενα για ένα υψηλό και ασφαλές επίπεδο σπουδών και διαβίωσης, ενώ το κόστος ζωής κυμαίνεται σε φυσιολογικά ποσά και σε συνδυασμό με μία εργασία παράλληλα με τις σπουδές σου μπορείς ακόμη να κάνεις και αποταμίευση. Τα δίδακτρα είναι αρκετά υψηλά αλλά υπάρχει κι η επιλογή των υποτροφιών σε ορισμένες περιπτώσεις.

6)     Δανία

Μία αρκετά οικονομική επιλογή σπουδών όσον αφορά τα δίδακτρα, καθώς οι σπουδές είναι δωρεάν για τους φοιτητές από τα κράτη-μέλη της Ευρώπης ή με πολύ χαμηλά δίδακτρα για τους ενδιαφερόμενους εκτός Ε.Ε., ενώ η ποιότητά τους είναι αρκετά υψηλή. Φυσικά πρέπει να τονίσουμε ότι το κόστος διαβίωσης είναι σχετικά αυξημένο σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης, τα περισσότερα τμήματα είναι αγγλόφωνα.

7)     Σαουδική Αραβία

Μία χώρα που θέτει στο επίκεντρο των σπουδών της την άμεση εύρεση εργασίας μετά την λήψη πτυχίου θα έπρεπε να αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές των φοιτητών. Μία επιλογή που σίγουρα δεν την είχες σκεφτεί αλλά υπάρχει και τα αποτελέσματα αυτής θα σε καταπλήξουν. Επιπλέον, τα περισσότερα τμήματα είναι αγγλόφωνα.

8)     ΗΠΑ

Μία επιλογή αρκετά δυνατή, καθώς προσφέρει ποιοτικές σπουδές σε πανεπιστήμια με τις πιο σύγχρονες υποδομές. Όλα είναι στην αγγλική γλώσσα, ενώ παρατηρούνται διαφορές στα δίδακτρα, ανάλογα με το εκάστοτε πρόγραμμα και πανεπιστήμιο για το οποίο ενδιαφέρεται κανείς. Φυσικά η υποτροφία είναι απαραίτητη καθώς τα κόστη είναι μεγάλα.

9)     Βέλγιο

Πρόκειται για μία μικρή σε έκταση χώρα, η οποία ωστόσο έχει αναδειχθεί στο οικονομικό και πολιτικό κέντρο της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Προσφέρει καλό επίπεδο σπουδών και χαμηλά δίδακτρα, ενώ παράλληλα τα τμήματά της είναι αγγλόφωνα και γαλλόφωνα. 

10)  Ολλανδία

Η χώρα με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη προσφέρει πληθώρα ειδικοτήτων σε εξαιρετικά χαμηλά δίδακτρα, ενώ η χρήση της αγγλικής γλώσσας είναι συχνότερη από της χρήση της ολλανδικής. Επίσης μπορείς πολύ εύκολα να ταξιδέψεις σε όλη την Ευρώπη και εκτός αυτής με χαμηλές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια. 

11)  Ιταλία

Αποτελεί μία αρκετά έξυπνη επιλογή για τις σπουδές σου, διότι τα περισσότερα πτυχία των πανεπιστημίων της αναγνωρίζονται αυτόματα στην Ελλάδα. Επιπλέον, υπάρχουν επιλογές δωρεάν φοίτησης ή φοίτησης με πολύ χαμηλό κόστος και πολλά αγγλόφωνα τμήματα. Τέλος, το κόστος ζωής είναι σε γενικές γραμμές χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας. 

 

Όπως βλέπεις οι επιλογές είναι πολλές και το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή έρευνα ώστε να βρεις αυτή που ταιριάζει πιο πολύ σε εσένα. Ελπίζουμε να σε δούμε στη φετινή Διεθνή Έκθεση Πανεπιστημίων και να μάθεις κάτι παραπάνω για κάθε μία από τις παραπάνω επιλογές.