Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τις σπουδές στην Ολλανδία!

AUTHOR: Ντολαπτσής Κωνσταντίνος

Το ζήτημα των σπουδών στο εξωτερικό μπορούμε να πούμε πως είναι μια πραγματικότητα για τους Έλληνες νέους τα τελευταία χρόνια. Με μία πρώτη ματιά διακρίνουμε ότι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία αποτελούν τις πρώτες επιλογές για τους Έλληνες φοιτητές που αποφασίζουν να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν χώρες του εξωτερικού οι οποίες μπορεί να είναι λιγότερο δημοφιλείς στο ελληνικό κοινό ωστόσο συνδυάζουν το υψηλό επίπεδο σπουδών με μία καλή ποιότητα ζωής.
    Μία από αυτές τις χώρες είναι η Ολλανδία η οποία την παρούσα στιγμή φιλοξενεί περισσότερους από 100.000 διεθνείς φοιτητές. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Ελλήνων που αποφάσισαν να σπουδάσουν στην Ολλανδία τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί εντυπωσιακά σε ένα ποσοστό 1000%! μέσα στο διάστημα 2009-2017 μετρώντας πλέον πάνω από 2000 Έλληνες φοιτητές.


Μία ματιά στα Ολλανδικά πανεπιστήμια:  Ένας λόγος που κάνει τα Ολλανδικά πανεπιστήμια τόσο ελκυστικά στους ξένους φοιτητές είναι ότι προσφέρουν περισσότερα από 2100 προγράμματα στην Αγγλική γλώσσα. Αυτό που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να δώσεις ένα από τα τεστ TOEFL, IELTS ή και του Cambridge (κάθε πανεπιστήμιο έχει διαφορετικά κριτήρια) ώστε να αποδείξεις ότι μπορείς να παρακολουθήσεις ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών.
  Όσον αφορά τους τύπους των πανεπιστημίων, τα Ολλανδικά πανεπιστήμια διακρίνονται κατά βάση σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών (ΗΒΟ) και τα ερευνητικά πανεπιστήμια (WO).
  Αναλυτικότερα, η διάρκεια φοίτησης στα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών είναι 4 έτη και δίνεται βάση κυρίως στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην πρακτική εφαρμογή. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι περίπου μόνο το 20% των αποφοίτων συνεχίζουν σε επόμενο στάδιο σπουδών καθώς πλαισιώνονται άμεσα σε θέσεις εργασίας.
  Από την άλλη πλευρά τα Ερευνητικά πανεπιστήμια έχουν διάρκεια φοίτησης 3 έτη και ακολουθούν έναν πιο θεωρητικό προσανατολισμό. Οι φοιτητές των ερευνητικών πανεπιστημίων τείνουν να συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε ένα ποσοστό περίπου 87%.

Πως θα χρηματοδοτήσετε τις σπουδές σας: Είναι γνωστό πως ένας από τους κυριότερους παράγοντες που κρατάει πίσω τους Έλληνες από το να σπουδάσουν στο εξωτερικό είναι ο οικονομικός. Το γεγονός πως οι σπουδές στα ελληνικά Ιδρύματα είναι δωρεάν κάνει την φοίτηση στην Ελλάδα την ασφαλέστερη επιλογή για τους νέους και για τις οικογένειές τους. Παρόλα αυτά όπως θα δούμε παρακάτω υπάρχει μία πληθώρα επιλογών μέσα από τις οποίες κάποιος μπορεί να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του στην Ολλανδία.
  Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα δίδακτρα στην Ολλανδία είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε σύγκριση με άλλων χωρών. Το ετήσιο ποσό για τα δίδακτρα ξεκινάει από τα 2.060 ευρώ στο προπτυχιακό αλλά και στο μεταπτυχιακό επίπεδο και διαφοροποιείται ανάλογα με το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα. Όσον αφορά το μηνιαίο κόστος διαβίωσης ενός φοιτητή στην Ολλανδία, αυτό κυμαίνεται από τα 800-1100 ευρώ και διαφέρει ανάλογα με το μέρος.
  Παρόλα αυτά, το Ολλανδικό κράτος προσφέρει την ευκαιρία στην κάλυψη του χρηματικού ποσού για τα δίδακτρα και τα κόστη διαβίωσης έως και 100%. Η πηγές χρηματοδότησης είναι επιχορηγήσεις, υποτροφίες, δάνεια αλλά και η δυνατότητα εργασίας στην Ολλανδία η οποία δεν απαιτεί άδεια εργασίας και σου δίνει το προνόμιο της ιατρικής ασφάλισης.
  Συγκεκριμένα, τα δάνεια τα οποία μπορεί να προσπαθήσει να πάρει ένας φοιτητής στην Ολλανδία είναι 3: Το βασικό δάνειο διαβίωσης το οποίο για το έτος 18/19 ήταν 480 ευρώ ανά μήνα και το δικαιούνταν οι φοιτητές της Ε.Ε οι οποίοι ήταν οικονομικά ενεργοί ( 56 ώρες δουλειάς/ μήνα). Το αξιοσημείωτο των φοιτητικών δανείων στην Ολλανδία, όπως και σε αυτό, είναι η ευελιξία στην αποπληρωμή τους. Το βασικό δάνειο διαβίωσης μπορεί να αποπληρωθεί μέχρι και 35 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών. Το συμπληρωματικό δάνειο διαβίωσης ήταν για το έτος 18/19 389 ευρώ ανά μήνα και αναφέρονταν και πάλι σε ενεργούς οικονομικά πολίτες της Ε.Ε με δυνατότητα αποπληρωμής 35 χρόνια. Το συμπληρωματικό δάνειο μπορείς να το λάβεις σε συνδυασμό  με το βασικό δάνειο και εφόσον δεν δικαιούσαι την συμπληρωματική επιχορήγηση διαβίωσης, η οποία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το συμπληρωματικό δάνειο μόνο που κριτήριο για την λήψη του είναι το εισόδημα των γονέων του φοιτητή. Η διαφοροποίηση στην συμπληρωματική επιχορήγηση είναι ότι μπορεί να μετατραπεί  σε δώρο εφόσον έχει ολοκληρωθεί το προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό σε διάστημα 10 ετών. Τέλος, υπάρχει δάνειο για τα δίδακτρα  το οποίο χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή των διδάκτρων του πανεπιστημίου και το ποσό του εξαρτάται ανάλογα με το κόστος του προγράμματος.

Μετά τις σπουδές: Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών υπάρχει ο προβληματισμός για το επόμενο βήμα. Η Ολλανδία αποτελώντας μία παγκόσμια οικονομική δύναμη σε συνδυασμό με την καλή ποιότητα ζωής που προσφέρει είναι ένα ιδανικό μέρος για να χτίσεις το μέλλον σου. Έτσι κάθε φοιτητής, τελειώνοντας το πρόγραμμα σπουδών του, έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στην χώρα για ένα χρόνο (orientation year) ώστε να βρει δουλειά ή να ασχοληθεί με το ερευνητικό έργο παρατείνοντας τις σπουδές του. Ενδεικτικό στοιχείο για τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στην Ολλανδία αποτελεί το ότι το 2015 περίπου ένα ποσοστό της τάξης του 80%, των αποφοίτων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών βρήκε δουλειά στον τομέα τους μέσα σε χρονικό διάστημα 3ων μηνών.

  Καταλήγοντας, μπορούμε να πούμε ότι η Ολλανδία προσφέρει ένα ιδανικό και πλήρες πακέτο για τους νέους που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Μέσω της IUF έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με αντιπροσώπους των Ολλανδικών πανεπιστημίων και να μάθεις από πρώτο χέρι ό,τι θέλεις για τις σπουδές σε ένα Ολλανδικό πανεπιστήμιο. Η έκθεση της IUF θα γίνει το Σάββατο 8 και την  Κυριακή 9 Φεβρουαρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Σε περιμένουμε!


Για περισσότερες πληροφορίες & δωρεάν εγγραφές επισκέψου την ιστοσελίδα μας:  https://www.iuf.gr/el/

 

Πηγές: https://www.expatica.com/nl/education/higher-education/

https://www.studyinholland.nl/

https://www.studyinholland.nl/finances/scholarships/find-a-scholarship

https://www.mastersportal.com/countries/1/netherlands.html

https://www.wikipedia.org/