Γιατί να σπουδάσεις στην Ελλάδα;

Author: Μάρω Σταθά

Μία μεγάλη μετάβαση στη ζωή του ανθρώπου είναι όταν από 18 χρονών που μένει με τους γονείς του γίνεται ενήλικας και καλείται να πάρει από μικρή ηλικία αποφάσεις για το μέλλον του, τι θα σπουδάσω. Δυστυχώς όμως οι αποφάσεις δεν τελειώνουν εκεί, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης και των δυσχερειών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έρχεται ένα δεύτερο και ενδεχομένως μεγαλύτερο πρόβλημα- δίλημμα: σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Αδιαμφισβήτητα, και οι δύο επιλογές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, προσφέρουν ωστόσο πολλές δυνατές εμπειρίες ζωής αν τις ακολουθήσεις Από προσωπική εμπειρία, κατέληξα φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, και τώρα που αποφοιτώ από αυτό ύστερα από τέσσερα υπέροχα και πολύ γεμάτα χρόνια (μάνα παίρνω πτυχίο) μπορώ με απόλυτη σιγουριά και αυτοπεποίθηση να διακρίνω αναντίρρητους λόγους που οι προπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα αξίζουν στο μέγιστο βαθμό. Αν μου επιτρεπόταν θα γέμιζα σελίδες εκφράζοντας τις εμπειρίες και τις στιγμές μου από τα φοιτητικά μου χρόνια.

Ας ξεκινήσω με τα τυπικά, που πάντα είναι κουραστικά αλλά δεν παύουν να είναι αλήθεια και να αποδεικνύουν τις δυνατότητες των ελληνικών πανεπιστημίων  

  • Σύμφωνα με την σύνταξη της κατάταξης της QS  (Quacquarelli Symonds) , όπου αξιολογήθηκαν 4.438 πανεπιστήμια παγκοσμίως σε 46 επιστημονικές περιοχές, με βάση τις διεθνείς επιστημονικές αναφορές που έγιναν στην ερευνητική δουλειά των επιστημόνων τους («citations») και περισσότερα από 18.900 προγράμματα, σε υψηλές θέσεις βρέθηκαν περισσότερα από ένα ελληνικά πανεπιστήμια.  Η ανάπτυξη που παρουσιάζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια είναι αξιοσημείωτη και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο τους ενδιαφέρει σε πανεπιστήμια που είναι αναγνωρισμένα σε διεθνές επίπεδο. Οι επιλογές είναι πολυάριθμες και καλύπτουν όλα τα επαγγελματικά όνειρα των μαθητών, χωρίς να χρειάζεται να αφήσουν τη χώρα τους.
  • Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι είναι δύσκολο για ένα παιδί 18 χρονών να αφήσει τη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε, την οικογένειά του, τους φίλους του και να πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον που κινείται με αλλιώτικους ρυθμούς, μακριά από τα ελληνικά πρότυπα. Ένα ξένο πανεπιστήμιο, όσο αναγνωρισμένο και αν είναι, απαιτεί διπλή προσπάθεια από έναν Έλληνα φοιτητή για να ανταπεξέλθει. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της διαφορετικής γλώσσας, που, όλοι μιλάμε πολύ καλά αγγλικά και έχουμε τα απαραίτητα πτυχία φυσικά, αλλά η καθημερινότητά μας δε βασίζεται σε αυτά.
  • Παρ’ όλα αυτά, εννοείται πως υπάρχουν προγράμματα στο εξωτερικό μέσω των ελληνικών πανεπιστημίων (Erasmus), όπου δίνεται η δυνατότητα σε έναν Έλληνα φοιτητή να αποκτήσει την πρώτη του εμπειρία στο εξωτερικό σε ένα ξένο πανεπιστήμιο, διαμορφώνοντας μία αρχική εικόνα και αποκτώντας μια ολοκληρωμένη άποψη για τις σπουδές εκτός Ελλάδας, έχοντας παράλληλα την ασφάλεια ότι σε λίγους μήνες θα βρίσκεται ξανά στη ζεστασιά της γκαρσονιέρας του.
  • Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε από τα πλεονεκτήματα του να μείνεις για σπουδές στην Ελλάδα, το ότι μπορείς να περάσεις πολύ όμορφα, να διασκεδάσεις όπως πολύ καλά ξέρουν οι Έλληνες. Κάθε ελληνική πόλη, μικρή ή μεγάλη, ορεινή ή παραθαλάσσια, έχει τη δυνατότητα να σε κάνει να την αγαπήσεις και να μη θέλεις να την αφήσεις ποτέ γιατί γίνεται το σπίτι σου.  Και το μεγαλύτερο σπίτι σου είναι η Ελλάδα!

Τα ξένα πανεπιστήμια έχουν άλλωστε πολλά υποσχόμενα μεταπτυχιακά, μην αγχώνεσαι!

Να μη φοβάστε να ονειρεύεστε και να κυνηγάτε τα όνειρά σας! Καλή τύχη σε ότι κι αν κάνετε!