Σπουδές στο Εξωτερικό: Είναι η οικονομική κατάσταση το βασικό κριτήριο επιλογής;

 

 

AUTHOR: Κωνσταντίνος Χασάπης

Ως γνωστόν, το βασικό και ίσως καθοριστικό κριτήριο για την επιλογή σπουδών στο εξωτερικό δεν είναι άλλο από το οικονομικό. Η οικονομική κατάσταση κάθε φοιτητή είναι φυσικά ένας πολύ σημαντικός παράγοντας επιλογής, πρέπει ωστόσο να έχουμε στο νου μας ότι η εξέλιξη του εκπαιδευτικού συστήματος στο εξωτερικό και οι προσφερόμενες διευκολύνσεις, επιτρέπουν στον καθένα να αναλογιστεί και άλλα κριτήρια πριν λάβει μια τόσο σπουδαία απόφαση.

Συγκεκριμένα:

  • Στο εξωτερικό και ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη παρέχεται στους φοιτητές, μία πλήρης και ολοκληρωμένη εμπειρία μάθησης. Δηλαδή, τα προσεγμένα αμφιθέατρα, οι πρωτοποριακοί τρόποι μάθησης και οι διδάσκοντες με υψηλό κύρος και αποδεδειγμένο επιστημονικό έργο προσφέρουν τα απαραίτητα εφόδια σε έναν φοιτητή να εξελιχθεί σε κορυφαίο στον τομέα του.
  • Τα εργασιακά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα και εξασφαλισμένα για τους κατοίκους των χωρών αυτών καθώς λειτουργεί ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει αλλά και τους δικαιώνει.
  • Η συγκοινωνία είναι βολική και εύκολα προσβάσιμη σε όλους. Πλέον, ειδικά στις μεγάλες πόλεις υπάρχει ένα ενιαίο δίκτυο μέσων μεταφοράς που εξασφαλίζει τη γρήγορη και ξεκούραστη μετάβαση στη δουλειά
  • Τα γραφεία διασύνδεσης των πανεπιστημίων φροντίζουν για τους φοιτητές που ενδιαφέρονται, να βρουν εργασία στο αντικείμενο τους, αποκτώντας εργασιακή εμπειρία ταυτόχρονα με τις σπουδές τους
  • Ο ευρωπαϊκός βορράς αφιερώνει πολύ υψηλά ποσοστά από το ΑΕΠ για την εκπαίδευση, δείχνοντας εμπράκτως την υψηλή αξία της (ΗΒ, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία & Ελβετία)
  • Υπάρχουν ολοκληρωμένες δομές πληροφοριών, ενημέρωσης και στήριξης για τους νέους φοιτητές δημιουργώντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό πλαίσιο για ένα νέο ξεκίνημα
  • Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ολλανδία, εδρεύουν κορυφαίοι πολυεθνικοί όμιλοι που παρέχουν τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα και επηρεάζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις. 

Στην IUF λοιπόν, θεωρούμε πως η φοίτηση σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο είναι μία μεγάλη εμπειρία ζωής που έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία ως προς την εξέλιξη της προσωπικότητας ενός ατόμου αλλά και τη συμμετοχή του στα πανεπιστήμια που καθορίζουν με το έργο τους το μέλλον.

Για να το διαπιστώσετε και οι ίδιοι:

Ραντεβού στην Αθήνα στο Divani Caravel Hotel στις 8 Φεβρουαρίου 2020 και στη Θεσσαλονίκη στις 9 Φεβρουαρίου 2020 στο Makedonia Palace!