Η πολλά υποσχόμενη φοιτητική ζωή της Δανίας

 

 

AUTHOR: Ιωάννα Κολοβέρου

Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να σπουδάσεις στο εξωτερικό και μάλιστα στη Δανία, την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου; Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η Δανία ανήκει στις πιο ειρηνικές και χωρίς διαφθορά χώρες του κόσμου χάρη στην υψηλή ποιότητα συνθηκών διαβίωσης και ανώτατης εκπαίδευσης που παρέχει στους κατοίκους της.

Πιο συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί προτεραιότητα του κράτους και γι’ αυτό λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ισότιμη πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση, ενώ η Δανία φημίζεται ιδιαίτερα για την παραγωγή μηχανικών και τεχνικών υψηλής ειδίκευσης.

Επίσης, ένας πολύ σημαντικός λόγος να επιλέξεις τη Δανία τόσο για προπτυχιακές όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές είναι ότι δεν προβλέπονται δίδακτρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση για φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ακόμα, η γλώσσα δεν αποτελεί κανένα εμπόδιο, καθώς υπάρχουν πολυάριθμα αγγλόφωνα προγράμματα και παρέχεται η ευκαιρία στους διεθνείς φοιτητές να διδαχθούν δωρεάν τη Δανική γλώσσα στο πανεπιστήμιο, σε περίπτωση που θελήσουν να βρουν εργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πανεπιστήμια διαθέτουν κέντρα συμβουλευτικής για εύρεση εργασίας, με σκοπό να έχουν οι φοιτητές παραπάνω οικονομική άνεση σχετικά με το κόστος διαμονής και διαβίωσης.

Όσον αφορά τη μετακίνηση, η πρόσβαση στα πανεπιστήμια είναι ιδιαίτερα εύκολη και γρήγορη στις περισσότερες πόλεις της Δανίας. Ειδικότερα, η πλειοψηφία των φοιτητών ζει σε φοιτητικές κατοικίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πανεπιστημιούπολη και χρησιμοποιούν είτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία είναι αρκετά οργανωμένα, είτε το ποδήλατο, καθώς είναι αρκετά διαδεδομένο στη Δανία και φυσικά υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, που παρέχουν ασφάλεια σε κάθε πολίτη.

Επιπλέον, σχετικά με τον τομέα της ιατρικής μέριμνας, οι φοιτητές, οι οποίοι  προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφόσον κατέχουν την κάρτα Ευρωπαϊκής Ιατρικής Μέριμνας (EHIC), έχουν δικαιώματα στις ίδιες ιατρικές παροχές εάν χρειαστούν ιατρική περίθαλψη σαν να ήταν μόνιμοι κάτοικοι της Δανίας. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά προνόμια που μειώνει σε μεγάλο βαθμό την ανησυχία σε θέματα υγείας.

Και τέλος αξίζει να αναφερθούμε στην υψηλή ποιότητα της φοιτητικής ζωής στη Δανία, η οποία έχει να δώσει πολλά στους φοιτητές, όπως ελεύθερη πρόσβαση στις βιβλιοθήκες, διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις οργανωμένες από τα πανεπιστήμια, γευστική τοπική κουζίνα και αναμφισβήτητα πολλές επιλογές για ταξίδια λόγω της καλής γεωγραφικής θέσης της Δανίας.

Επομένως, η Δανία αποτελεί την ιδανική επιλογή για τις σπουδές σου, καθώς έχει να προσφέρει πολλά σε όλους τους τομείς και θα σου δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξεις σημαντικές πτυχές της προσωπικότητάς σου έχοντας πραγματοποιήσει σπουδές υψηλού επιπέδου. Αν αυτό το άρθρο σου τράβηξε το ενδιαφέρον και θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα στα καλύτερα πανεπιστήμια της Δανίας, σε καλούμε στη Διεθνή Έκθεση Πανεπιστημίων, που θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη και στις 9 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.