Πώς βλέπουν τις σπουδές Master οι εργοδότες (ΜΕΡΟΣ 1)

 

Οι εργοδότες εκτιμούν τα μεταπτυχιακά πτυχία περισσότερο όταν κάνουν πρόσληψη νέους επαγγελματίες, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση του 2008. Ένα μεταπτυχιακό έχει πολλές προοπτικές για ένα καλύτερο μισθό εκκίνησης και θέση, καθώς και ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης και σταδιοδρομίας.

Πάνω από 8 χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μερικοί θα συμφωνούσαν ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει ήδη πίσω. Ακόμα και αν αυτό αληθεύει, οι επιδράσεις όλης αυτής της κρίσης έχουν στιγματίσει το κοινωνικο-οικονομικό τοπίο παγκοσμίως. Χρόνια οικονομικής αστάθειας και στασιμότητας στην αγορά εργασίας έχουν βαρύ τίμημα για το νεότερο εργατικό δυναμικό. Το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα είναι ότι το πτυχίο Bachelor, δεν είναι πλέον επαρκής για να διατηρήσεις ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη μάχη για τις θέσεις εργασίας.

Μια νέα πραγματικότητα για τους νέους που αναζητούν εργασία

Η πιο διαρκή επίδραση της κρίσης στην αγορά εργασίας δεν ήταν η άμεση συρρίκνωση που βρήκε τους εργοδότες να παγώνουν τους μισθούς και να μειώνουν τις θέσεις εργασίας, αλλά το σωρευτικό αποτέλεσμα του εργατικού δυναμικού.

Καθώς η συρρικνούμενη αγορά εργασίας άρχισε να γεμίζει με επαγγελματίες που είχαν ήδη χάσει τη δουλειά τους, εκατομμύρια νέοι απόφοιτοι των ΑΕΙ είδαν τον εαυτό τους ανήμπορους να αναζητήσουν δουλειά εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας τους. Οι κάτοχοι Bachelor πτυχίου δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν ενάντια στους έμπειρους επαγγελματίες οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί από την αγορά εργασίας στο άμεσο απόηχο της κρίσης.

Πολλοί νέοι έτσι στράφηκαν προς τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση για να γεφυρώσουν το χάσμα αυτό. Η σκέψη ήταν ότι αυτή η 2ετής αποχή μακριά από το κυνήγι εργασίας, θα τους επιτρέψει την είσοδο στο εργατικό δυναμικό της χώρας ή τουλάχιστον θα αγοράσει χρόνο για την οικονομία για να ανακάμψει και να γίνει καλύτερη.

“Εστιάζοντας στον τομέα της εκπαίδευσης, φαίνεται ότι η ζήτηση για αυτήν αυξάνεται, επειδή τα άτομα προσπαθούν να παρακάμψουν τη στενότητα της αγοράς εργασίας», μια έκθεση του Ινστιτούτου της Βιέννης Δημογραφίας (2010).

Αλλά καθώς οι νέοι άρχισαν να εισέρχονται στα πανεπιστήμια, κατέστη σαφές ότι αυτούς που άφησαν πίσω τους θα είχαν μια ακόμη πιο δύσκολη περίοδο να πάρουν μια θέση εργασίας, ενώ εκείνοι που επέλεξαν για ένα επιπλέον πτυχίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα στην οποία το “πεδίο δράσης” είχε και πάλι εξισορροπηθεί και ο ανταγωνισμός ήταν πάλι αρκετά μεγάλος. Οπότε, το πτυχίο του Μάστερ σταδιακά έγινε το “νέο Bachelor”. Συνεχώς ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και περισσότεροι νέοι ενισχύουν όλο και πιο πολύ την εκπαίδευση τους ώστε να πετύχουν στην καριέρα τους.

Έλα και μάθε πως να χτίσεις το δικό σου μέλλον στη IUF. Κάντε λίγο scroll down και κάνε εγγραφή τώρα σε Θεσσαλονίκη (02/02) και Αθήνα (03/02).