Πώς βλέπουν τις σπουδές Master οι εργοδότες

Χρόνια οικονομικής αστάθειας και στασιμότητας στην αγορά εργασίας έχουν βαρύ τίμημα για το νεότερο εργατικό δυναμικό. Το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα είναι ότι το πτυχίο Bachelor, δεν είναι πλέον επαρκής για να διατηρήσεις ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη μάχη για τις θέσεις εργασίας.

Μια νέα πραγματικότητα για τους νέους που αναζητούν εργασία

Όσο ζοφερή και να είναι αυτή η πραγματικότητα η οποία σιγά σιγά αλλάζει , το να πάρεις ένα μεταπτυχιακό είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά σταθερή επενδυτική ιδέα, όπως αποδεικνύεται από πολυάριθμες εκθέσεις και μελέτες.

Σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη από τους Financial Times (FT) που δείχνει τα επίπεδα απασχόλησης των αποφοίτων στα Μάστερ των Χρηματοοικονομικών (MIF),  τρεις μήνες μετά την αποφοίτηση, το 70% των φοιτητών που δεν είχαν προηγουμένως καμία εργασιακή εμπειρία, είχε καταφέρει να “προσγειωθεί” σε μια δουλειά στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι φοιτητές με προηγούμενη εργασιακή εμπειρία “σκοράραν” ακόμη υψηλότερα, με 4 στους 5 ανθρώπους σταθερά να απασχολούνται σε κάποια εταιρία εντός των τριών μηνών από την αποφοίτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στατιστικά αυτά στοιχεία προέρχονται από τα ίδια τα πανεπιστήμια και αντικατοπτρίζουν μόνο τους αποφοίτους που παρευρίσκονταν στη σχολή τους. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα προέρχονται μόνο από πραγματικά άτομα και όχι υποθετικά δεδομένα.

Με όλα αυτά κατά νου είναι ασφαλές να πούμε ότι αυτοί οι αριθμοί δίνουν μια πολύ πειστική εικόνα.

Επιπλέον, μια έκθεση από το 2016 GMAC σχετικά με τις προοπτικές των μελλοντικών αποφοίτων δείχνει ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των μισθών των αποφοίτων με Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Λογιστική (MiA) είναι το υψηλότερο στην κλίμακα η οποία περιλαμβάνει ακόμη προγράμματα όπως MBA και άλλα πτυχία από εξειδικευμένα Master που βρίσκονται στο 10,6%. Το δεύτερο υψηλότερο είναι το Μάστερ στα Χρηματοοικονομικά (MiF), που είναι στο 9,4%. Το Mαster στο Management (MiM) βρίσκεται αξιοσέβαστα στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 7,6%. Τέλος, αυτό που είναι αξιοσημείωτο να κρατήσουμε είναι ότι τα τρία  αυτά προγράμματα Master μπορείς να τα κάνεις απόσβεση σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Αλλά τι μαθαίνεις ακολουθώντας το μονοπάτι ενός Master; Και πέραν από τις θετικές στατιστικές που διαβάζουμε, τι πραγματικά προσφέρει ένα Master στους φοιτητές για να δικαιολογήσουμε αυτά τα νούμερα; Αν ένα Master είναι πραγματικά στις μέρες μας το “Νέο Bachelor” (που όλοι το έχουν), τι είδος δεξιότητες αναμένουν από εσένα οι μελλοντικοί εργοδότες σου;

Ένα πτυχίο Master είναι σχεδιασμένο να σε οδηγήσει στην κατάκτηση πολύ ειδικών δεξιοτήτων. Εστιάζει κυρίως σε τεχνικές δεξιότητες οι οποίες επιτρέπουν τους απόφοιτους να ξεχωρίσουν στην αγορά εργασίας.

Με απλά λόγια, ένα μεταπτυχιακό κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του – μετατρέπει τους μαθητές σε τεχνίτες. Πράγματι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το Master είναι η προτιμώμενη επιλογή για τους εργοδότες που επιθυμούν να αναθέσουν τις επιχειρήσεις τους στα χέρια των νέων επαγγελματιών.

Το Μaster προσφέρει μια ιδανική λύση που ετοιμάζει τους υποψηφίους για τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Ως εκ τούτου, όπως οι οικονομολόγοι θα έλεγαν, ένα μεταπτυχιακό είναι ο χρυσός κανόνας της εκπαίδευσης για τους νέους επίδοξους επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο.