Πώς επιλέγεις το σωστό πρόγραμμα σπουδών

Αν αισθάνεσαι λίγο συντετριμμένος από τις πολλές επιλογές και δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις. Εδώ μπορείς να βρεις κάποια βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις:

Όλα ξεκινούν από σένα.
Το κύριο πρόβλημα των μαθητών λυκείου και των φοιτητών είναι ότι δεν ξέρουν αρκετά καλά τον εαυτό τους ακόμη. Κανένας δεν μπορεί να σου πει ποιος να είσαι, που είσαι καλός, τι σου αρέσει να κάνεις και τι καριέρα να ακολουθήσεις. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ανακαλύψεις από μόνος σου, από τις εμπειρίες που έχεις μέχρι τώρα. Πιάσε ένα στυλό και ένα χαρτί και χτίσε μια λίστα από ασχολίες και δραστηριότητες που σου αρέσουν, γράψε επίσης σε τι είσαι ίσως καλός και τι θα ήθελες να πετύχεις στο μέλλον. Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι τον ελεύθερο σου χρόνο; Μια άλλη επιλογή είναι να κάνεις μία ανάλυση SWOT των δεξιοτήτων σου. Η ανάλυση SWOT είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται κυρίως από τις επιχειρήσεις για να έχουν μια συνολική εικόνα από κάτι συγκεκριμένο. Δηλαδή απεικονίζει τις ευκαιρίες, αδυναμίες και απειλές που υπάρχουν. Υπάρχουν πολλά πρότυπα στο internet που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να βγάλεις ένα καλό αποτέλεσμα. Φυσικά αυτή η διαδικασία θέλει χρόνο αλλά πάντα το δύσκολο κομμάτι είναι να αρχίσεις να σκέφτεσαι πιο συνειδητά τα προσωπικά σου θέλω και χαρακτηριστικά.

Βρίσκοντας τα πεδία ενδιαφέροντος σου
Το επόμενο βήμα είναι να κοιτάξεις αυτή τη λίστα που εφτιαξες στο πρώτο βήμα και να φανταστείς τι θα ήθελες να πετύχεις σε 10 χρόνια από τώρα. Αν σου φαίνεται πολύ μακριά σκέψου σε 3 χρόνια από τώρα. Μια άλλη ερώτηση που θα ήταν ωραίο να απαντήσεις είναι ’πιο είναι το πρόβλημα που θα ήθελες να λύσεις στον κόσμο’. Καμιά φορά ταυτίζουμε αυτό που θέλουμε να λύσουμε με αυτό που θέλουμε να ασχοληθούμε και έτσι αρχίζουμε έχοντας κάτι ως βάση. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ένα πεδίο που μας αρέσει, έτσι μόνο θα το εξερευνήσουμε και θα δούμε τελικά αν μας ταιριάζει. Έχοντας αυτά στο χαρτί και μυαλό σου ίσως να έχεις προσανατολιστεί στον κλάδο που θα ήθελες να μάθεις παραπάνω πράγματα ώστε να τον σπουδάσεις.

Που θα ήθελες να μένεις;
Επέλεξες το πεδίο ενδιαφέροντος σου και αυτό που μένει είναι να επιλέξεις το πανεπιστήμιο. Κάθε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία που κυρίως βασίζεται στην πόλη που εδρεύει. Ξεκίνα με μια ερώτηση: Γενέτειρά μου, μια διαφορετική πόλη, μια διαφορετική χώρα, μια διαφορετική ήπειρο; H απάντηση-κλειδί είναι να σίγουρα να βγείτε από τη “ζώνη άνεσης σας”. Φυσικά πέρα από την ιδεατή πόλη πρέπει να συγκρίνεις και πρακτικά ζητήματα όπως το κόστος ζωής σε κάθε πόλη. Γνωρίζουμε ότι αυτή την περίοδο τα περισσότερα μαθήματα γίνονται online αλλά αυτό δεν θα συμβαίνει για πάντα. Προσπάθησε να σκεφτείς μακροπρόθεσμα.

Μην αφήνεις τρίτους να αποφασίζουν για το δικό σου μέλλον
Πρέπει να καταλάβεις από την αρχή ότι κάθε άτομο έχει τις δικές του εμπειρίες ζωής που τον έκαναν αυτόν που είναι σήμερα. Η απόφαση είναι απόλυτα δική σου. Κάθε πράξη καθορίζει με κάποιον τρόπο το μέλλον μας και αποφάσεις όπως η επιλογή του ακαδημαϊκού προγράμματος σου πρέπει να γίνονται συνειδητά από εσένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ακούς τι λένε οι άλλοι αλλά να προσπαθείς να σκέφτεσαι λογικά και με κριτική κάθε άποψη.

Όλα ξεκινούν με τη IUFτη μεγαλύτερη Ελληνική Έκθεση Διεθνών Πανεπιστημίων.
Αφότου έχεις μια βασική ιδέα όσον αφορά τα πεδία ενδιαφέροντος σου και τους προορισμούς, μπορείς να συνδεθείς διαδικτυακά στην Virtual IUF ώστε να μιλήσεις αυτοπροσώπως με επίσημους εκπροσώπους από πανεπιστήμια απ’όλη την Ευρώπη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι η online εγγραφή σου. Στην έκθεση μπορείς να συμμετάσχεις από την άνεση του σπιτιού και του υπολογιστή σου!