Ένα βιογραφικό πέρα από τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά.

AUTHOR: Σοφία Κιοκπασόγλου

Όλοι ξέρουμε ότι κάθε νέος διακατέχεται από απίστευτη ενέργεια και ενθουσιασμό, έτοιμος να δαμάσει τον κόσμο. Η στάση του αυτή απέναντι στη ζωή τον βοηθάει στην κοινωνικοποίηση του.

Όλα αυτά που σου προσφέρει η κοινωνική επαφή με τον κόσμο μπορεί, χωρίς να το καταλαβαίνεις να σου προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο βιογραφικό σου. Τώρα θα αναρωτιέσαι πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και δεν σε αδικώ…. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι τα ταξίδια είτε αυτά είναι εκπαιδευτικά είτε με παρέα είτε ακόμη και μόνος! Σου δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσεις νέο κόσμο με διαφορετική κουλτούρα και συνήθειες και να γεμίσεις με εικόνες τόσο τη ζωή σου όσο και το άλμπουμ των φωτογραφιών σου!

Ένα ακόμα μέσο για να κοινωνικοποιηθείς κυρίως στη νεαρή ηλικία είναι ο αθλητισμός. Μπορείς να πάρεις μέρος στον τοπικό αθλητικό σύλλογο , στον πολιτιστικό σύλλογο , σε ένα γυμναστήριο ή ακόμη και στο πανεπιστημιακό σου γυμναστήριο, σε μια σχολή χορού, μπορείς απλά να βγεις έναν περίπατο και να γνωρίσεις εκεί ανθρώπους και να δεις συνήθειες άλλων. Η ενασχόληση σου αυτή με τον αθλητισμό μπορεί να γραφεί στα χόμπυ σου και πίστεψε είναι κάτι πολύ θετικό για το ακαδημαϊκό βιογραφικό σου καθώς τα πανεπιστήμια δεν κοιτούν απλά ‘βαθμούς’.

Αν σκεφτούμε ένα βήμα παραπέρα θα δούμε ότι ο εθελοντισμός είναι κάτι ακόμα πιο άμεσο και πιο απτό . Όχι μόνο θα γνωρίσεις νέο κόσμο , ιδέες και κουλτούρες αλλά θα προσφέρεις έργο, θα συνεισφέρεις στο κοινό καλό και όλο αυτό θα έχει αποτέλεσμα! Μπορείς φυσικά να το προσθέσεις και αυτό  στο κάτω μέρος του βιογραφικού σου και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα μείνει απαρατήρητο. Εθελοντισμό μπορείς να προσφέρεις με διάφορους τρόπους. Σε τοπικό επίπεδο στα σχολεία, κοινότητες, συλλόγους και οργανώσεις της περιοχής σου. Σε εθνικό επίπεδο μπορείς να εγγραφείς σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και να ταξιδέψεις σε διάφορες περιφέρειες για διαφορετικά είδη εθελοντισμού ή ακόμη να επεκταθείς με τις τοπικές οργανώσεις που ανήκεις σε εθνικό επίπεδο. Μπορείς να συμμετέχεις σε προγράμματα, ημερίδες , σεμινάρια και εκθέσεις ( όπως κάνουμε όλοι εμείς στην IUF). Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μπορείς να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα σε διάφορα προγράμματα είτε ημερίδες που οργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλο το εύρος της Ευρώπης και να εμπλουτίσεις με αυτό τον τρόπο το βιογραφικό σου.

Ένα άλλο είδος παρεμφερές με τον εθελοντισμό είναι τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το Erasmus  placement, Erasmus plus και Erasmus studies. Βοηθοί σου σε όλα αυτά θα είναι οι διάφοροι ΜΚΟ , το γραφείο διασύνδεσης της σχολής σου και φυσικά όλοι όσοι συμμετείχαν πριν από  εσένα και σου μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και τις γνώσεις τους. Σε όλες αυτές τις δράσεις δεν επιβαρύνεσαι εσύ οικονομικά , ως επί το πλείστων, αλλά όλη η χρηματοδότηση γίνεται μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ίσως να πληρώσεις μόνο κάποια έξοδα μετακίνησης και κάποιο τέλος εγγραφής που μετά το τέλος κάθε προγράμματος σου επιστρέφονται. Η διαμονή σου καθώς και η διατροφή σου παρέχονται από το φορέα διοργάνωσης. Στα προγράμματα  εθελοντισμού συνήθως δίνεται και ένα ποσό ως pocket money.

Έτσι καταλαβαίνεις πως  όλα αυτά από μόνα τους είναι μορφές κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης. Άρα ένα ακόμη εφόδιο στην μεγάλη λίστα των skills που δηλώνεις στο βιογραφικό σου. Τόσο τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής όσο και αυτά του εθελοντισμού μπορείς να τα βρεις εύκολα με ένα απλό σερφάρισμα. Τα θέματα είναι ποικίλα και πολύ ενδιαφέροντα. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και καλή διάθεση!

Στην vIUF θα μπορέσεις να βρεις εκτός άλλων και την AIESEC η οποία προσφέρεις πολλές ευκαιρίες εθελοντισμού και σίγουρα ευκαιρίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να χτίσεις το ακαδημαϊκό βιογραφικό σου.