Τα όπλα του CV: Κοινωνικές σχέσεις, αθλητισμός, εθελοντισμός και ευρωπαϊκά προγράμματα

AUTHOR: Σοφία Κιοκπασόγλου

 

   Βλέποντας κανένας τον τίτλο αυτόν θα αναρωτηθεί με ποιον τρόπο συνδέονται και τι μας προσφέρουν  τα παραπάνω. Όλοι ξέρουμε ότι κάθε νέος διακατέχεται από απίστευτη ενέργεια και ενθουσιασμό, έτοιμος να δαμάσει τον κόσμο. Η στάση του αυτή απέναντι στη ζωή τον βοηθάει στην κοινωνικοποίηση του. Γνωρίζοντας νέο κόσμο,  ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες , συζητώντας και ανακαλύπτοντας νέες στάσεις ζωής διευρύνεις τους ορίζοντες σου ανακαλύπτεις καλύτερα τον εαυτό σου και μπορείς να σταθείς πιο δυνατός και έτοιμος σε οποιαδήποτε κατάσταση. 

   Όλα αυτά που σου προσφέρει η κοινωνική επαφή με τον κόσμο μπορεί χωρίς να το καταλαβαίνεις να σου προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο βιογραφικό σου. Τώρα θα αναρωτιέσαι πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και δεν σε αδικώ…. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι τα ταξίδια είτε αυτά είναι εκπαιδευτικά είτε με παρέα είτε ακόμη και μόνος! Σου δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσεις νέο κόσμο με διαφορετική κουλτούρα και συνήθειες και να γεμίσεις με εικόνες τόσο τη ζωή σου όσο και το άλμπουμ των φωτογραφιών σου! Φυσικά θα σκεφτείς πως μπορεί αυτά τα ταξίδια να είναι low budget και σε υπέροχα μέρη της Ευρώπης … Θα σου απαντήσω παρακάτω.

   Ένα ακόμα μέσο για να κοινωνικοποιηθείς κυρίως στη νεαρή ηλικία είναι ο αθλητισμός. Μπορείς να πάρεις μέρος στον τοπικό αθλητικό σύλλογο , στον πολιτιστικό σύλλογο , σε ένα γυμναστήριο ή ακόμη και στο πανεπιστημιακό σου γυμναστήριο, σε μια σχολή χορού, μπορείς απλά να βγεις έναν περίπατο και να γνωρίσεις εκεί ανθρώπους και να δεις συνήθειες άλλων. Η ενασχόληση σου αυτή με τον αθλητισμό μπορεί να γραφεί στα χόμπυ σου και πίστεψε είναι κάτι πολύ θετικό για το βιογραφικό σου.

  Αν σκεφτούμε ένα βήμα παραπέρα θα δούμε ότι ο εθελοντισμός είναι κάτι ακόμα πιο άμεσο και πιο απτό . Όχι μόνο θα γνωρίσεις νέο κόσμο , ιδέες και κουλτούρες αλλά θα προσφέρεις έργο, θα συνεισφέρεις στο κοινό καλό και όλο αυτό θα έχει αποτέλεσμα! Μπορείς φυσικά να το προσθέσεις και αυτό  στο κάτω μέρος του βιογραφικού σου και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα μείνει απαρατήρητο. Εθελοντισμό μπορείς να προσφέρεις με διάφορους τρόπους. Σε τοπικό επίπεδο στα σχολεία, κοινότητες, συλλόγους και οργανώσεις της περιοχής σου .Σε εθνικό επίπεδο μπορείς να εγγραφείς σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και να ταξιδέψεις σε διάφορες περιφέρειες για διαφορετικά είδη εθελοντισμού ή ακόμη να επεκταθείς με τις τοπικές οργανώσεις που ανήκεις σε εθνικό επίπεδο. Μπορείς να συμμετέχεις σε προγράμματα, ημερίδες , σεμινάρια και εκθέσεις ( όπως κάνουμε όλοι εμείς στην IUF).Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μπορείς να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα σε διάφορα προγράμματα είτε ημερίδες που οργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλο το εύρος της Ευρώπης.

  Ένα άλλο είδος παρεμφερές με τον εθελοντισμό είναι τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το Erasmus  placement, Erasmus plus και Erasmus studies. Μπορείς να ταξιδέψεις κυρίως στην Ευρώπη για να πραγματοποιήσεις την πρακτική σου ως προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός φοιτητής, να πάρεις μέρος σε ένα youth exchange program ως συμμετέχων  ή και leader, σε ένα training course -κάτι πανομοιότυπο με το youth exchange αλλά πιο προσανατολισμένο και με πιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα- ή να μεταβείς στο εξωτερικό για ένα εξάμηνο συνήθως στη διάρκεια των σπουδών σου. Βοηθοί σου σε όλα αυτά θα είναι οι διάφοροι ΜΚΟ , το γραφείο διασύνδεσης της σχολής σου και φυσικά όλοι όσοι συμμετείχαν πριν από  εσένα και σου μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και τις γνώσεις τους. Σε όλες αυτές τις δράσεις δεν επιβαρύνεσαι εσύ οικονομικά , ως επί το πλείστον, αλλά όλη η χρηματοδότηση γίνεται μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ίσως να πληρώσεις μόνο κάποια έξοδα μετακίνησης και κάποιο τέλος εγγραφής που μετά το τέλος κάθε προγράμματος σου επιστρέφονται. Η διαμονή σου καθώς και η διατροφή σου παρέχονται από το φορέα διοργάνωσης. Στα προγράμματα  εθελοντισμού συνήθως δίνεται και ένα ποσό ως pocket money. 

   Έτσι καταλαβαίνεις πως  όλα αυτά από μόνα τους είναι μορφές κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης. Άρα ένα ακόμη εφόδιο στην μεγάλη λίστα των skills που δηλώνεις στο βιογραφικό σου. Τόσο τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής όσο και αυτά του εθελοντισμού (ESC ) μπορείς να τα βρεις εύκολα με ένα απλό σερφάρισμα  στο Διαδίκτυο. Στο Facebook υπάρχουν πολλές σελίδες που αναρτώνται ευρωπαϊκά προγράμματα για Έλληνες κυρίως 18-30 χωρίς να είναι κάτι απόλυτο. Τα θέματα είναι ποικίλα και πολύ ενδιαφέροντα. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και καλή διάθεση!

 Για να γνωρίσεις οργανισμούς και πανεπιστήμια που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις όλα τα παραπάνω έλα στις 8 Φεβρουάριου στην Αθήνα και στις 9 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη στην IUF  2020 !!!