Έχεις μείνει ποτέ σε μία πόλη του εξωτερικού;

Author: Sofia Kiokpasoglou

Ίσως να έφτασε και για σένα η στιγμή που θα κάνεις αυτήν την μεγάλη και πολυπόθητη νέα αρχή και θα ξεκινήσεις τις σπουδές σου ή δουλειά στο εξωτερικό. Και σίγουρα αναρωτιέσαι τι παραπάνω , πέρα από το αυτονόητο πτυχίο ή μισθό μπορείς να κερδίσεις. Σίγουρα το γεγονός ότι θα αφήσεις πίσω σου για κάποιο διάστημα τους φίλους και την οικογένεια σου είναι κάτι που σε απασχολεί , αλλά όλα τα άλλα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας εμπειρίας θα σε κάνουν να καταλάβεις ότι πήρες την σωστή απόφαση.

Ας ξεκινήσουμε…

  • Έχεις ευκαιρίες σε μία μεγάλη αγορά εργασίας (με πολύ μεγάλο ανταγωνισμό). Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις  έχεις την ευκαιρία να χτίσεις μια καριέρα γεμάτη προκλήσεις και ανατροπές είτε βγεις για σπουδές είτε κατευθείαν για εργασία. Αποκτάς καινούριες δεξιότητες και γίνεσαι πολύ πιο ανταγωνιστικός. Αρχίζεις να βλέπεις πιο αντικειμενικά και σφαιρικά πολλά θέματα, έτσι αρχίζεις να κατανοείς καλύτερα ποια είναι για εσένα η ιδανική εργασία.
  • Όταν είσαι στο εξωτερικό για κάποιο λόγο ταξιδεύεις πιο εύκολα από ότι όταν είσαι στη χώρα σου. Μαθαίνεις πολλά καινούρια πράγματα γιατί μπαίνεις σε μία τροχιά «νέου». Νέος τρόπος ζωής, άνθρωποι, κατοικία γιατί λοιπόν να μην μάθεις κάτι νέο, να χτίσεις κάτι διαφορετικό ή να δεις μία καινούρια χώρα. Κάνεις επίσης πολλούς νέους φίλους. Ίσως αυτό να είναι και το καλύτερο κομμάτι της ζωής έξω. Ξαφνικά έχεις σπίτια σε όλο τον κόσμο και όταν γυρνάς πίσω η μαμά όλο και για κάποιον από το εξωτερικό θα  φτιάχνει μουσακά ή παστίτσιο (από μέσα της χαίρεται). Πάντως η ζωή χωρίς φίλους από διαφορετική χώρα με την δικιά σου δεν είναι τόσο ωραία.
  • Μέσα από μία τέτοια εμπειρία αλλάζεις-ωριμάζεις. Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές και τις περισσότερες φορές πρέπει να τις αντιμετωπίσεις μόνος σου. Αυτό σε καθιστά υπεύθυνο των πράξεων σου και αν και ακούγεται τρομακτικό σου δίνει φτερά.
  • Μην ξεχνάμε ότι ένας νέος πολιτισμός με διαφορετικές επιδράσεις και κουλτούρες , ήθη και έθιμα καθώς και πολλές διαφορετικές συμπεριφορές σε περιμένει. Τι τρώνε στην Γερμανία για πρωινό ή τι αρέσει να κάνουν οι Άγγλοι μετά τη δουλειά τους. Είναι ωραίο να νιώθεις πολίτης του κόσμου και όταν μένεις για καιρό στο εξωτερικό το νιώθεις στο μεδούλι σου.

Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι όλα αυτά έχουν ένα αντίστοιχο κόστος σε χρόνο και σε χρήμα. Αλλά δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Υπάρχουν λύσεις που δεν τις έχουμε καν σκεφτεί, στην IUF θα μοιραστούμε κάποια από αυτά μαζί σου. Κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα θέλει μία προσπάθεια αλλά τα ανταλλάγματα πολλά!