Μετά τις Πανελλήνιες,,,,

AUTHOR: Ειρήνη Αλοϊζου

Ξέρουμε, δύσκολη χρονιά η Γ’ Λυκείου

Πανελλήνιες, ένας θεσμός που μεγάλωσε πολλές γενιές, με τους υποψήφιους να έχουν το άγχος να περάσουν στην σχολή που θέλουν. Τι κάνεις όμως σε αν δεν καταφέρεις να γράψεις όσο έπρεπε για να μπεις στη σχολή που επιθυμείς και να σπουδάσεις τον κλάδο των ονείρων σου; Τόσο διάβασμα και προσπάθεια που πάνε;

Είναι αλήθεια ότι όλοι μας περάσαμε από το στάδιο της επιλογής του μελλοντικού μας επαγγελματικού προσανατολισμού και συνεπώς, της αντίστοιχης σχολής. Αυτό με συνδυασμό την ‘’πίεση’’ της μέσης ελληνικής οικογένειας για την επιτυχία στις πανελλαδικές, δημιούργησαν και δημιουργούν ακόμα μια απογοήτευση σε όλους αυτούς που δεν κατάφεραν να περάσουν στην σχολή που ήθελαν. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι από τις πιο απαιτητικές που μπορεί να περάσει κάποιος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμια εμβέλεια. Μία ενδεχόμενη αποτυχία σε αυτές δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν είναι ικανός και σίγουρα ότι δεν μπορεί να σπουδάσει αυτό που πραγματικά επιθυμεί.    

Ο χρόνος μετά το πέρας των πανελληνίων, θα πρέπει να είναι μια δημιουργική περίοδος. Οι σπουδές στο πολυπόθητο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι μονόδρομος στην εκπαίδευση και αντίστοιχα στον τίτλο σπουδών. Υπάρχουν πολλοί άλλοι δρόμοι όπως αυτός των σπουδών στο εξωτερικό. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού έχουν διαπιστώσει ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις έχουν επίπεδο πολύ πιο δύσκολο από το μέσο επίπεδο γνώσης που χρειάζεται να έχει κάποιος νέος σε ηλικία 17 ετών. Επίσης γνωρίζουν ότι τα ποσοστά αποτυχίας είναι υψηλά όπως και το επίπεδο άγχους των μαθητών. Για αυτό το λόγο τα πανεπιστήμια δεν απαιτούν ο υποψήφιος να έχει περάσει σε αυτές άρα ανοίγουν δρόμους για να κυνηγήσει κάποιος το όνειρο του. 

 Ασφαλώς η απόφαση να αφήσει κανείς τον τόπο του, την οικογένεια του και το οικείο περιβάλλον του, δεν είναι καθόλου εύκολη. Κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητες της, άλλα τις περισσότερες φορές αξίζει πραγματικά να κάνει κανείς αυτό το σημαντικό βήμα. 

Σε πρώτη φάση σας συστήνουμε να επισκεφθείτε την μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Πανεπιστημίων στην Ελλάδα που θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και στις 9 Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη.

Εκεί θα αποκτήσετε μια μεγάλη και σφαιρική εικόνα για τις σπουδές στο εξωτερικό. Η μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Πανεπιστημίων (IUF) προσφέρει στους μελλοντικούς φοιτητές πλήρη καθοδήγηση και υποστήριξη έτσι ώστε να μπορέσουν αρχικά να πληροφορηθούν και στη συνέχεια, γιατί όχι, να εισαχθούν σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στα διαθέσιμα πανεπιστήμια. 

Κάνε το πρώτο βήμα και ίσως να βρεις μία λύση που δεν την είχες σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν.