Σπουδές στη Σαουδική Αραβία: Μία διαφορετική εμπειρία που θα σου αλλάξει τη ζωή

 

 

AUTHOR: Ιωάννα Κολοβέρου

Είχες σκεφτεί ποτέ, αν ενδιαφέρεσαι να σπουδάσεις στο εξωτερικό, να επιλέξεις το πανεπιστήμιό σου να είναι στη Σαουδική Αραβία; Κατά πάσα πιθανότητα η απάντησή σου είναι αρνητική, όπως και των περισσότερων Ελλήνων φοιτητών, καθώς η Σαουδική Αραβία δεν αποτελεί τόσο δημοφιλής επιλογή για σπουδές όσο οι χώρες της Ευρώπης.  Όμως, η χώρα εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο στον τομέα της εκπαίδευσης και οι σπουδές σε μία από τις αραβόφωνες χώρες δίνουν μεγάλες πιθανότητες για επαγγελματική αποκατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, το Ριάντ διαθέτει μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, εκ των οποίων ορισμένα χρηματοδοτούνται από το κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το King Saud University της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Μέσης Ανατολής και θεωρείται το πιο σεβαστό από όλες τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Όσον αφορά τη γλώσσα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς στην πλειοψηφία τους τα πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα που διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα για τους διεθνείς φοιτητές. Είναι εντυπωσιακό επίσης ότι η αραβική γλώσσα δεν είναι τόσο δύσκολη και πολύπλοκη όσο φαίνεται, καθώς κάποια από τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες στην ορθογραφία και οι λέξεις γράφονται όπως προφέρονται. Έτσι, αυτές οι ιδιαιτερότητες αποτελούν σημαντικό κίνητρο και σε ενθαρρύνουν σε περίπτωση που θελήσεις να διδαχθείς την αραβική γλώσσα, που θα είναι μεγάλο πλεονέκτημα για το βιογραφικό σου.

   Όπως προαναφέρθηκε, οι σπουδές στη Σαουδική Αραβία αποτελούν εγγύηση για άμεση επαγγελματική κατάσταση, καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται η εύρεση εργασίας μετά τις σπουδές.  Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, πολλές σχολές έχουν μεριμνήσει, ώστε το πρόγραμμα σπουδών τους και τα μαθήματα που διδάσκονται να προσαρμόζονται για συγκεκριμένες εταιρείες αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για τους αποφοίτους να διεκδικήσουν υψηλές θέσεις και να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί στον τομέα εργασίας που τους ενδιαφέρει.

    Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το 1/5 των αποθεμάτων του πετρελαίου βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα η χώρα να θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα του gas and oil engineering. Λαμβάνοντας υπ’όψιν αυτό το γεγονός και σε συνδυασμό με την προσπάθεια του κράτους να προσεγγίσει περισσότερους διεθνείς φοιτητές, τα πανεπιστήμια προσφέρουν εξειδικευμένα προγράμματα στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τέλος, θεωρείται αρκετά σημαντικό να αναφερθούμε στο θέμα της ασφάλειας. Οι νόμοι στη Σαουδική Αραβία είναι αυστηροί και προβλέπονται σοβαρές ποινές σε περίπτωση αδικήματος, οι οποίες αποσκοπούν στην ασφάλεια ανεξαιρέτως όλων των πολιτών και συνεπώς των φοιτητών του εξωτερικού.  

    Κλείνοντας αυτό το άρθρο, αξίζει αναμφισβήτητα να συμπεριλάβεις στις προτιμήσεις σου να σπουδάσεις στη Σαουδική Αραβία, διότι πρόκειται για μία διαφορετική και μοναδική εμπειρία, που θα σε ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό. Για αυτό σε καλούμε στη Διεθνή Έκθεση Πανεπιστημίων στις 8 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη και στις 9 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, όπου θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα τα πανεπιστήμια της Σαουδικής Αραβίας και τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν.