Πώς επιλέγεις το σωστό πρόγραμμα σπουδών

Photographer: www.lukedyson.photography

Αν αισθάνεσαι λίγο συντετριμένος από τις πολλές επιλογές που σκέφτεσαι να κάνεις, δεν χρειάζεται να ξέρεις πώς να ξεκινήσεις και πως να πάρεις μια απόφαση. Εδώ μπορείς να βρεις κάποια βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις:
Όλα ξεκινούν από σένα. Ας γνωρίσεις τον εαυτό σου, λοιπόν
Το κύριο πρόβλημα των μαθητών λυκείου και των φοιτητών είναι ότι δεν ξέρουν αρκετά καλά τον εαυτό τους ακόμη. Κανένας δεν μπορεί να σου πει ποιος να είσαι, που είσαι καλός, τι σου αρέσει να κάνεις και τι καριέρα να ακολουθήσεις. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ανακαλύψεις από μόνος σου. Πιάσε ένα στυλό και ένα χαρτί και χτίσε μια λίστα από χόμπυς και δραστηριότητες που σου αρέσει να κάνεις. Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι τον ελεύθερο σου χρόνο; Μια άλλη επιλογή είναι να κάνεις μία ανάλυση SWOT των δεξιοτήτων σου. Η ανάλυση SWOT είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται κυρίως στις επιχειρήσεις για να έχουν μια συνολική εικόνα μιας εταιρικής υπόθεσης. Δηλαδή απεικονίζει τις ευκαιρίες, αδυναμίες, ευκαιρίες και απειλές που υπάρχουν.
Βρίσκοντας τα πεδία ενδιαφέροντος σας
Το επόμενο βήμα είναι να κοιτάξουμε αυτή τη λίστα και να φανταστούμε τι θέλουμε να κάνουμε σε 10 χρόνια από τώρα. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις ένα πεδίο που είσαι παθιασμένος ώστε να μην ξυπνάς κάθε μέρα βαριεστημένος και ρωτώντας τον εαυτό σου γιατί ξόδεψες τόσα χρόνια σε κάτι που τελικά δεν σε ενδιαφέρει.
Τι είδους πόλη θα σας άρεσε να μένατε;
Επιλέξατε το πεδίο ενδιαφέροντος σας και μελλοντικό επαγγελματικό σας μονοπάτι και μένει να επιλέξεις το πανεπιστήμιο. Κάθε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία που κυρίως βασίζεται στην πόλη που εδρεύει. Ξεκίνα με μια ερώτηση: Γενέτειρά μου, μια διαφορετική πόλη, μια διαφορετική χώρα, μια διαφορετική ήπειρο; H απάντηση-κλειδί είναι να σίγουρα να βγείτε από τη “ζώνη άνεσης σας”.

Μην αφήνετε κανέναν να αποφασίζει για το δικό σου μέλλον
Πρέπει να καταλάβεις από την αρχή ότι κάθε άτομο έχει τις δικές του εμπειρίες ζωής που τον έκαναν αυτόν που είναι σήμερα. Η απόφαση είναι απόλυτα δική σου. Μην ζεις το όνειρο κάποιου άλλου. Και αν κάποιος σου πει ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις και το όνειρο αυτό δεν είναι για σένα, τότε απέδειξε του χωρίς δεύτερη σκέψη το αντίθετο.
Όλα ξεκινούν με τη IUF – τη μεγαλύτερη Ελληνική Έκθεση Διεθνών Πανεπιστημίων.
Αφότου έχεις μια βασική ιδέα όσον αφορά τα πεδία ενδιαφέροντος σου και τους προορισμούς, έλα να μιλήσεις αυτοπροσώπως με επίσημους εκπροσώπους από πανεπιστήμια απ’όλη την Ευρώπη και Αμερική. Έλα στη Θεσσαλονίκη στο Makedonia Palace, 02 Φεβρουάριος ή στην Αθήνα στο Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, 03 Φεβρουάριος.

Έλα και μάθε πως να χτίσεις το δικό σου μέλλον. Κάντε λίγο scroll down και κάνε εγγραφή τώρα για Θεσσαλονίκη ή Αθήνα;