Η ζωή ενός μεταπτυχιακού φοιτητή στη Γλασκώβη

Ονομάζομαι Χρήστος Κεχαγιάς και πριν λίγο καιρό τελείωσα το μεταπτυχιακό μου που είχε σχέση με το μάρκετινγκ και πιο συγκεκριμένα ο τίτλος του ήταν MSc International Marketing. Το μεταπτυχιακό μου, όπως και κάθε άλλο μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, έχει θετικά και αρνητικά. Καταρχάς, για μένα ήταν η πρώτη φορά που έζησα μακριά από το σπίτι μου οπότε στην αρχή ήμουν μόνος μου σε μια νέα χώρα. Ειδικά οι πρώτες μέρες προσαρμογής δεν ήταν και οι πιο ευχάριστες. Από τη στιγμή όμως που άρχισαν τα μαθήματα και γνώρισα νέα άτομα, όλα άλλαξαν καθώς άρχισα να κάνω νέες παρέες. Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού έπρεπε να διαβάζουμε αρκετά καθώς έπρεπε να προλάβουμε τα deadlines των εργασιών καθώς και να διαβάζουμε για τις εξετάσεις εξαιτίας του μεγάλου όγκου της ύλης. Ειδικά η περίοδος των εξετάσεων ήταν αρκετά δύσκολη καθώς μέσα σε 1 εβδομάδα δώσαμε 4 μαθήματα. Ακολουθώντας όμως τις συμβουλές των καθηγητών μας, μπορέσαμε να οργανώσουμε το χρόνο μας και να μην είμαστε όλη την ώρα πάνω από ένα βιβλίο ή άρθρο.

Επομένως, το μεταπτυχιακό δεν περιλάμβανε μόνο διάβασμα. Κατάφερα να κάνω διάφορα ταξίδια σε άλλες πόλεις και χώρες. Προσπαθούσα να οργανώσω το διάβασμα μου με τέτοιο τρόπο ώστε να ‘χω κάποιες μέρες κενές και να γνωρίσω τη Γλασκώβη όπως και άλλες πόλεις.

Η επιλογή ενός μεταπτυχιακού δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς θα πρέπει να είσαι αφοσιωμένος για ένα χρόνο τουλάχιστον εκεί και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να σου αρέσει το πρόγραμμα σπουδών που θα διαλέξεις. Ωστόσο, έχοντας αποκτήσει ένα μεταπτυχιακό πάνω στον τομέα που σε ενδιαφέρει, ανοίγονται περισσότερες πόρτες καθώς και υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για εσένα να κυνηγήσεις  στην αγορά εργασίας.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι επιχειρήσεις ζητάνε εξειδίκευση η οποία αποκτάται μέσω του μεταπτυχιακού και το οποίο βοηθάει στην επαγγελματική εξέλιξη αργότερα. Πέρα όμως από αυτά που σου προσφέρει το μεταπτυχιακό στην αγορά εργασίας, υπάρχουν πολλά περισσότερα στα οποία δεν δίνεται μεγάλη προσοχή. Καταρχάς, με ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό σου δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσεις ένα μέρος το οποίο μπορεί να διαφέρει αρκετά από εκεί που μεγάλωσες και ζεις. Επίσης, θα γνωρίσεις την κουλτούρα ενός άλλου λαού όπως και την καθημερινότητα του. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα γνωρίσεις άτομα από διάφορα μέρη του κόσμου με τα οποία θα κάνεις παρέα αλλά και διάφορες εργασίες μαζί και ουσιαστικά θα βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ως αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να αποκτήσεις φίλους από διάφορα μέρη του κόσμου αλλά και να γνωρίσεις νέες κουλτούρες που μπορεί να μοιάζουν πολύ μακρινές από την δικιά μας.

Γνώρισε κουλτούρες από πανεπιστήμια 10 χωρών στη IUF αυτό τον Φεβρουάριος σε Θεσσαλονίκη (02/02) και Αθήνα (03/02). Κάνε λίγο scroll down παρακάτω και κάνε εγγραφή σε μια νέα εμπειρία.