Η ζωή ενός μεταπτυχιακού φοιτητή στο Λονδίνο

Πως είναι η ζωή ενός μεταπτυχιακού;

Ονομάζομαι Σόρτσης Χρήστος, είμαι 23 ετών και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την δική μου ιστορία. Έχω σπουδάσει Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνεχίζω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Banking and International Finance στο Λονδίνο. Αποφάσισα να εξειδικευτώ περισσότερο πάνω στο ευρύ φάσμα οικονομικών, όποτε η επιλογή μου να ακολουθήσω το M.sc Banking and International Finance πληρούσε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω εξέλιξη μου. Η επιλογή μου να φύγω στο εξωτερικό ήταν μια απόφαση που είχα πάρει από το 3ο έτος των προπτυχιακών μου σπουδών όταν και άρχισα να εξερευνώ τις προοπτικές της κάθε χώρας αλλά και του κάθε πανεπιστημίου πάνω στον συγκεκριμένο κλάδο.  Οι σημαντικότεροι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφαση μου να πραγματοποιήσω αυτό το μεγάλο βήμα ήταν:

  • Διαφορετικός ακαδημαϊκός τρόπος σκέψης των βρετανικών πανεπιστημίων
  • Συναναστροφή με άτομα από διαφορετικές χώρες του κόσμου με διαφορετικές εμπειρίες
  • Άμεση διασύνδεση των πανεπιστήμιων με την αγορά εργασίας

Η ζωή ενός μεταπτυχιακού φοιτητή είναι μια μοναδική ευκαιρία στην ζωή σου αλλά παράλληλα απαιτεί σκληρή προσπάθεια και διαρκή προσήλωση. Κάθε διάλεξη στο πανεπιστήμιο σου προσφέρει πρακτικές γνώσεις και προσόντα που θα μπορέσεις να  χρησιμοποιήσεις μεταγενέστερα στην καριέρα σου. Επίσης, οι υψηλές απαιτήσεις αλλά το επίπεδο του ανταγωνισμού βοηθούν τον φοιτητή να διαχειριστεί σωστά τον χρόνο του και να βρει μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στην μελέτη και την προσωπική του ζωή. Η επιθυμία του καθενός να βιώσει και να πάρει όσα περισσότερα εφόδια μπορεί μέσα σε αυτό τον έναν χρόνο, απαιτούν σωστή διαχείριση του χρόνου (time management) και σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στην καθημερινή σου ζωή ώστε να μπορείς να επιτύχεις τους στόχους σου.

Για τους νέους που σκέφτονται μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό

Οι νέοι που θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακό στο εξωτερικό θα πρέπει να εστιάσουν σε τρείς βασικούς τομείς:

  1. Σωστή προετοιμασία και έρευνα: Για ποιους λόγους θέλω να κάνω μεταπτυχιακό και σε ποιο τομέα θα ήθελα να εξειδικευτώ που θα με βοηθήσει στα μελλοντικά μου επαγγελματικά σχέδια.
  2. Άμεση επικοινωνία με ανθρώπους από Business Schools και ειδικούς του χώρου: Συμμετοχή σε University fairs όπου θα έχεις την δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με Student Ambassador και Representatives από το πανεπιστήμια ώστε να μάθεις περισσότερα πληροφορίες για το πανεπιστήμιο, τα εξειδικευμένα προγράμματα του, τις υποτροφίες που προσφέρει και οτιδήποτε σχετίζεται με την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει.

Eμπνευσμένος από την εκδήλωση IUF – International University Fair προτείνω να επισκεφτείτε τη συγκεκριμένη έκθεση και να ανακαλύψτε το δικό σας πρόγραμμα σπουδών.

Γνώρισε κουλτούρες από πανεπιστήμια 7 χωρών στη IUF αυτό τον Φεβρουάριος σε Θεσσαλονίκη (02/03) και Αθήνα (03/02). Κάνε λίγο scroll down παρακάτω και κάνε εγγραφή σε μια νέα εμπειρία.